Sunday, January 1, 2012

Islam Liberal? Siapa mereka? Apa kaitan dengan Politik Semasa?Adakah mereka juga terjerat dengan Islam Liberal?

Untuk memahami masalah ummah di Malaysia, kita perlu memahami setiap perkara berkait dengan halacara pemikiran ummah masa kini. Baik soal politik, sosial atau apa sahaja corak kehidupan tidak akan dapat lari dari persoalan ini.

Kenapa Islam dilihat semakin berkecamuk? Apakah punca sebenar? Ia telah menjadi bibit perpecahan yang sukar dibendung. Perpecahan ini pula sering dikaitkan dengan perbezaan faham politik. Kita dikatakan berselidih faham berdasarkan fahaman politik. Bagi saya politik bukanlah punca sebenar. Ia cuma terbitan dari satu masalah lain yang lebih besar. Ada sesuatu disebalik tabir politik ini.

Dari sini kita akan ketahui kemana kita akan dibawa oleh politik dan kenapa politik umat Islam jadi kacau bilau. Kita telusuri sedikit kefahaman salah satu punca tersebut. Iaitu Islam Liberal.

Perlukah kita bermusuh dan berbunuhan sesama sendiri hasil dari kerja orang lain? Agak kasar bunyinya. Namun jika tidak dibendung ia akan menjurus ke arah tersebut. 

Saranan saya jika kita ingin melepaskan diri dari fitnah ini, kita wajar memahami secara mendalam persoalan tersebut. Saya akan kupaskan sedikit waktu lagi jika diizinkan mengapa ia dikaitkan dengan Fitnah Akhir Zaman.


Sedikit kupasan mengenai Islam Liberal, walaupun ia tidak dapat menjawap semua persoalan, namun ia berperanan memberi input berguna kepada jenerasi masa kini dalam memahami apakah jenis Islam yang sedang mereka anuti. Kita akan terangkan secara berperingkat. Pembaca juga boleh memberi pandangan ikhlas untuk sama-sama menyumbang kepada perpaduan umat Islam Malaysia tercinta ini. 

Semoga kupasan di bawah ini dapat membantu membuka minda dari kekeliruan fikiran jenerasi baru Malaysia:

Apakah maksud Islam Liberal? Siapakah Golongan Islam Liberal?

Islam Liberal adalah satu fahaman sesat yang berpunca dari sifat tidak yakin diri, merasa rendah diri (inferiority complex) dan mengagung-agungkan gaya pemikiran Barat oleh segolongan orang Islam.

Menurut Kamus Dewan (DBP. Kuala Lumpur 1994), perkataan Liberal didefinisikan sebagai:

1. (bersifat) condong kepada kebebasan dan pemerintahan yang demokratik (misalnya menentang hak-hak keistimewaan kaum bangsawan), (fahaman) bebas. 

2. bersifat atau berpandangan bebas, berpandangan terbuka (tidak terkongkong kepada sesuatu aliran pemikiran dan sebagainya).

Merujuk kepada definisi di atas, Islam sememangnya sebuah agama yang liberal. Ia membebaskan manusia daripada belenggu penyembahan sesama makhluk, bahkan juga membebaskan manusia daripada penindasan, kezaliman dan penghinaan sesama manusia. Islam juga memiliki dasar yang terbuka terhadap peradaban manusia selagi mana ia tidak melibatkan syirik yang menyekutukan Allah, perbuatan yang menyalahi syari‘at-Nya dan kepercayaan kurafat yang merendahkan kedudukan manusia sehingga ke taraf kebinatangan.

Jadi, apakah yang dimaksudkan dengan Islam Liberal?Maksudnya penambahan kata ‘Liberal’ pada Islam yang sudah sememangnya liberal adalah sesuatu yang diada-adakan,bersifat tidak tulen dan meniru-niru pengaruh luar serta menunjukkan unsur-unsur tidak memahami seluruh konsep dalam Islam itu sendiri.

Apakah yang dimahukan oleh fahaman ini?

Jawapannya dapat kita lihat sendiri pada penambahan perkataan “Liberal” kepada Islam yang sememangnya sudah liberal. Ertinya fahaman ini mengkehendaki ciri keterbukaan dan kebebasan yang lebih daripada apa yang sedia ada dalam syari‘at Islam yang asli lagi tulen.

Sejarah dan Asal-usul Islam Liberal

Golongan ini muncul hasil dari jangkamasa penjajahan yang lama daripada pihak Barat ke atas umat Islam.Penjajahan yang lama ini telah mempengaruhi psikologi umat Islam amnya.Terdapat dua fenomena psikologi yang mempengaruhi umat Islam ketika jangka masa kemunduran dan penjajahan.

Pertama adalah fenomena ‘penjajahan’ oleh negara-negara Barat ke atas hampir seluruh negara umat Islam. Kedua adalah fenomena ‘ketinggalan’ dari sudut sains dan teknologi di belakang kebanyakan negara-negara Barat. Apabila berhadapan dengan dua fenomena di atas, sikap umat Islam boleh dibahagikan kepada empat:

Pertama adalah mereka yang merasa putus asa secara keseluruhan dan duduk diam menerimanya sebagai satu ketentuan yang sememangnya merendah dan memundurkan mereka.

Kedua adalah mereka berpendapat agama adalah faktor penghalang bagi mencapai kekuatan dan kemajuan. Justeru untuk menjadi umat yang berkuasa dan maju, Islam perlu dipisahkan daripada kehidupan harian. Formula pemisahan ini yang digelar sekularisme terbukti berkesan mengingatkan bahawa semua negara Barat yang berkuasa lagi maju mempraktikkannya.

Ketiga adalah mereka yang juga berpendapat bahawa agama adalah faktor penghalang bagi mencapai kekuatan dan kemajuan. Namun untuk menyelesaikan faktor penghalang ini, mereka berpendapat caranya ialah membuka dan membebaskan agama daripada ajaran dan tafsirannya yang sekian lama telah menjadi pegangan umat. Kelemahan dan kemunduran umat Islam dianggap berpunca daripada belenggu kejumudan umat dalam menafsir dan mempraktikkan agama Islam. Kumpulan ketiga inilah yang digelar sebagai aliran Islam Liberal.

Kelompok terakhir adalah mereka yang mengakui akan hakikat kelemahan dan kemunduran yang dialami umat. Namun hakikat ini tidak mereka persalahkan kepada agama atau selainnya kecuali terhadap diri mereka sendiri dan umat Islam seluruhnya yang telah leka daripada berpegang dan mempraktikkan ajaran Islam yang sebenar. Oleh itu untuk kembali kuat dan maju, umat Islam perlu mempelajari, memahami dan mempraktikkan semula secara sepenuhnya ajaran Islam yang asli lagi tulen. Formula ‘Islam Sekular’ atau ‘Islam Liberal’ tidak menjadi pilihan kelompok keempat ini kerana ia bukan cara untuk mencapai kekuatan dan kejayaan yang sebenarnya. Kekuatan dan kejayaan yang sebenar hendaklah diukur dengan necara wahyu Illahi yakni Islam yang berteraskan al-Qur’an dan al-Sunnah, bukan neraca peradaban Barat yang berteraskan materialisme dan hawa nafsu. Golongan keempat inilah yang benar. Insya-Allah dengan kesungguhan mereka, kekuatan dan kejayaan akan kembali ke tangan umat Islam.

Yang paling menjauhi kebenaran adalah kelompok ketiga, iaitu kelompok Islam Liberal. Secara lebih terperinci, kelompok Islam Liberal adalah aliran yang muncul kerana kesan psikologi kekerdilan diri (inferiority complex) yang dihadapi oleh sebahagian umat Islam hasil penjajahan dan kemunduran yang dihadapi oleh mereka. Kesan kekerdilan ini diburukkan lagi dengan sikap tergiur lagi menyembah kepada negara-negara Barat yang menjajah lagi maju sehingga menyebabkan mereka sendiri terasa hina, *****, diperbudak dan hilang kejatian serta kebanggaan diri. Semua ini menghasilkan satu rumusan bahawa untuk mencapai kekuatan dan kemajuan, caranya adalah meniru segala formula peradaban yang dipraktikkan oleh negara Barat. Rumusan ini tidak akan berjaya selagi mana tidak dibuka dan dibebaskan tafsiran Islam daripada kejumudan pegangan umat selama ini.

Kenapa golongan ini paling berbahaya? Berbanding kelompok kedua,golongan ini bagaikan parasit yang memusnahkan Islam dari dalam. Kelompok kedua iaitu golongan sekular tidak menyentuh ajaran agama sebaliknya cuba memisahkan pengaruh agama ke dalam politik ataupun urusan kehidupan dunia mereka.Apabila mereka memerlukan kehidupan ritual,spiritual mahupun pandangan agama barulah mereka merujuk kembali kepada agama itu tanpa mengganggu hukum-hakam apatah lagi mengubah syariat agama. Tetapi jika terdapat hukum agama yang mengganggu kehidupan sekular mereka,mereka akan tolak. Jadi golongan sekular akan mengambil mana-mana hukum agama yang sesuai dengan selera mereka dan membuang mana-mana yang tidak sesuai pada pandangan mereka.

Namun golongan Islam Liberal yang rata-ratanya terdiri dari lulusan agama, pengamal undang-undang dan cendekiawan ini cuba mengubah konsep di dalam ajaran Islam itu sendiri. Mereka bagaikan ‘mengedit’ syariat Islam di sana-sini sesuka hati berdasarkan hujah-hujah mereka yang terhasil dari gabungan fahaman sekular dan Darwinisme yang berdasarkan logik akal semata. 

Golongan ini akan berusaha menghapuskan unsur-unsur bersifat ritual (tawaf, solat, mencium batu Hajar Aswad) dan mistik (ghaib-seperti syurga dan neraka,azab kubur dll) dalam Islam malah mengatakan itu semua karut dan tahyul serta menjadi penyebab fikiran menjadi jumud dan mundur, padahal pada masa yang sama mereka menghormati unsur-unsur ritual agama lain seperti Hindu dan Buddha.

Mereka lama kelamaan seolah-olah bersikap atheis apabila hanya mengambil bahagian-bahagian yang pada mereka sesuai dengan pandangan sekular Barat dan kehidupan moden hari ini. Unsur-unsur mistik seperti Tuhan, syurga dan neraka, azab kubur, padang mahsyar, kiamat dan lain-lain akhirnya dikatakan sekadar simbolik sahaja. 


Kita dapat lihat ada tali halus mengaitkan Islam Liberal dengan kefahaman kaum muda (Wahhabiah). 
Akan bersambung....

3 comments:

 1. Yang Ketiga,kelompok ini lah syaitan bertopeng kan manusia, memacu kepada kelahiran 'Ularmak'dalam merealisasikan 'Matlamat menghalalkan Cara'

  ReplyDelete
 2. Quote 'Meng'Edit' Syariat...Kalau boleh Al-Quran pun nak di edit nya....jadi hanya mampu edit tafsiran aje..Jadi buat golongan generasi sekarang yang buta jawi apatah lagi bahasa Arab asli(Bahasa Al-Quran)yang hanya tahu baca tafsiran maka jadi lah bercelaru.Memula bunuh akar dulu, kasi ini generasi buta ilmu haq yang sebenar lalu senang lah nak di manipulasi.....hadis pun berani sorok2 yang mana memudaratkan operasi dorg ditutup pada umum.Kita dah diracun dari pelbagai penjuru.

  ReplyDelete
 3. Salam..
  Suatu Artikel yg bagus utk mendapatkan serba sedikit gambaran tentang Islam Liberal..
  Sy ingin mencambahkan idea penulisan dlm ruang lingkup sy supaya yg lain dpt menambahkannya lg mengikut sudut pandngan masing-masing..
  Mengikut pemerhatian sy,gejala Islam Liberal ini berlaku juga pd masyarakat awam secara bawah sedar krn sikap kita yg gemar memerhatikan perkara-perkara besar lalu tertinggal perkara-perkara kecil ttp memberi kesan kpd penyuburan perkara besar..
  Contoh Mudah ialah berapa ramai yg bergelar Haji tidak memberatkan anak-anak mereka supaya menutup aurat..Alasan mereka langsung tidak Islamik spt mereka masih muda sedangkan ajal maut itu melanda x kira tua atau muda..Ibu-Ibu yg sering dilihat bertudung ttp Anak-anak mereka berboleng kepalanya..Ini adalah anak-anak benih kpd Islam Liberal yg disemai tuai secara bawah sedar..
  Berapa ramai Isteri yg lbh patuh kpd majikan berbanding suami..Ini juga berlaku sehinggakan berlakunya majikan malampaui batas menyusah-nyusahkan pekerja dibawahnya dlm hal ehwal kematian sehingga suami dibataskan kuasanya keatas isteri..Apa sahaja undang-undang yg bersalahan dgn tuntutan Islam dlm perkara urusan masyarakat dan hak-hak manusia yg Allah beri ditaqlid sebagai zalim wlwpun ianya diluluskan oleh Parlimen sekalipun..
  Ttp majikan lbh patuh kpd undang-undang sivil berbanding dgn agama..Inilah batang kepada pemikiran liberal krn ianya berada diperingkat perlaksanaan kod etika..Kezaliman wlwpun kecil tetap akan dituntut pengadilan oleh Allah s.w.t kelak..
  Berapa ramai Ibu bapa yg menganggap menghantar anak-anak ke Tahfiz atau sekolah pondok akan menyebabkan anak-anak mereka akan susah dibelakang hari tanpa kelulusan yg diiktiraf Sivil menggambarkan tidak yakin dgn Razeki Allah lebih-lebih lg terhadap pekerjaan dijalan Allah..Ini sudah sampai kpd peringkat kerosakan Akidah krn menyembah Sistem Sivil secara tidak sedar dan mengangkatnya lbh tinggi dari Keyakinan terhadap Rahmat Allah.w.t.
  Percaya kpd Allah didalam Rukun Iman bukanlah sekadar mengakui kewujudan Allah shj,ttp meyakini sifat-sifat Allah,Tadbir Allah terhadap Makhluk ciptaannya,rahmat pemberiannya berupa rezeki dan lain-lain sifat Allah s.w.t..
  Berapa Ramai Ibu yg merampas Haq Wali daripada bapa dlm bab peminangan..
  Ibu lbh berkuasa menentukan keputusan berbanding bapa..Ini terang nyata lg bersuluh berlaku berzaman-zaman lamanya..
  Belanja Nikah melambung-lambung sedangkan keberkatan itu Allah beri kpd yg lbh jimat belanjanya..Ini mencengkam masyarakat sehingga perkahwinan menjadi perkara yg sukar di era ini..
  Ini yg menyebabkan gejala kahwin lari,anak luar nikah dan lari dari rumah krn kuasa membuat keputusan diberi kpd kaum yg lemah fitrahnya,yg perlu diajari agamanya,yg kurang pertimbangan akalnya..
  Barapa ramai yg menggilai Hiburan sehingga ibu bapa tidak silu lg melihat anak-anaknya terkinja-kinja didlm TV..
  Inilah antara kesan-kesan Liberalisme yg berlaku dlm masyarakat awam krn Liberalisme ini melanda semua peringkat kelas manusia sebenarnya..
  Entah apa akan jadi sepuluh tahun akan datang jika perkara-perkara ini dianggap kecil lalu dipandang sepi..

  ReplyDelete

artikel menarik sepanjang masa

Total Pageviews