Sunday, August 7, 2011

Bencana Ramadhan 1 Malaysia - kemelut untuk bangsa bernama Melayu..

DEBU YANG MERIMASKAN!

MURTAD direlakan? Dimanakah hukum Islam? Tindakan PAS sedang diperhatikan dengan teliti oleh rakyat Malaysia.

Bencana untuk para pejuang yang komited memelihara kesucian agama. Demi keperluan yang mendesak, pluralisma dilihat sedang meniti era untuk menggantikan Kitabullah. Para pejuang agama akan disingkir demi kepentingan duniawi. Sukar untuk dipercayai apa yang berlaku hari ini ekoran dari pertembungan sengit antara hukum Allah dan hukum Sekular.

Hassan Ali digugur dari jawatan Pesuruhjaya PAS Selangor serta merta susulan tindakannya menentang aktiviti gereja memurtadkan orang Melayu.


Exco Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Selangor Hasan Datuk Hasan Mohamed Ali telah digugurkan sebagai pesuruhjaya PAS Selangor.

Mesyuarat pertama Jawatankuasa kerja PAS Pusat yang dipengerusikan presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, petang semalam menamakan Dr Abd Rani Osman sebagai pengganti Hasan.

Menurut Abdul Hadi yang dipetik Harakahdaily perlantikan berkuatkuasa serta merta.

"Kita telah membuat perlantikan dan dipersetujui sebulat suara.

"Perlantikan ini berkuatkuasa serta merta dan setiausaha akan mengantar surat kepada mereka," katanya di Pejabat Agung PAS sejurus selesai mesyuarat pertama itu.

PAS mengadakan lantikan baru ini berikutan semua jawatan lantikan dalam jawatankuasa dan pimpinan tertinggi PAS pusat sesi 2009-2011 terlucut dengan sendirinya berikutan pemilihan baru yang diadakan pada Muktamar Agung parti kali ke-57, dari 3 hingga 5 Jun lalu.
Dicatat oleh begudol di Monday, June 13, 2011

kemelut PAS Selangor - Siapa Pejuang? Untuk Siapa? 
Saya amat terharu dengan insiden ini dan tidak ingin membuat sebarang spekulasi. Apa yang dipaparkan hanyalah sebagai makluman kepada pembaca semua apa yang berlaku dan kemana halatuju perjuangan sebuah pertubuhan yang amat jitu perjuangan keislamannya suatu masa dahulu.

Sejak kecil saya amat mengkagumi perjuangan mereka malah dapat dianggap sebagai salah seorang penyokong tegar (pada masa itu bersimbulkan Bulan Bintang). Setelah minda terbuka melalui beberapa sessi perbincangan dan analisa fakta terhadap kedudukan sebenar berbekal beberapa bukti pasti, akhirnya saya menarik diri dari menjadi penyokong setia "putih hijau" malah mengambil sikap menolak sebarang bentuk perjuangan partisan, menolak sistem demokrasi dan memilih untuk menanti kembalinya sistem siasah sebenar bersandarkan alQuran dan Sunnah.

Saya menganggap PAS kini adalah mangsa keadaan dan mula tergelincir akibat caturan dan kepentingan politik semasa. Mereka sedang terperangkap dalam arus kuat dan mulai lemas. Semakin hari semakin jauh mereka tersasar dari jalan perjuangan pemimpin ulama terdahulu. 

Sekularisma berwajah pluralisma sedang menggempur untuk menguasai kepimpinan parti tersebut. Saya amat mengasihani mereka. Masih ramai saudara mara dan rakan taulan saya yang masih kekal dan belum memahami percaturan sekular ini. Ketaksuban telah menghalang mereka keluar dari kepompong politik demokrasi yang berbau busuk ini.

Mungkin peristiwa di Selangor ini akan dapat mematangkan pemikiran para penyokong tegar parti siasah ini. Menyokong mereka sama seperti menyokong secara terbuka aktiviti "pemurtadan" kaum muslimin Malaysia. Bencana yang menguji kekukuhan iman disebalik "fitnah" yang tersembunyi. Nasrani atas bantuan Yahuni sedang melahap dengan rakus terhadap bangsa yang selama ini begitu kukuh pegangan terhadap Islam.

Saya sudah tidak mampu lagi untuk terus bersubahat dalam kehancuran umat pada hari ini setelah mengetahui puncanya. Saya akan berusaha melepaskan diri darinya. Saya doakan semoga PAS segera berubah dan kembali semula ke landasan asal yang dibina sejak merdeka.

Kenyataan Pemuda PAS Pusat mengelak dari membincangkan persoalan pokok iaitu semakin berleluasanya kerja  "MEMURTADKAN" Umat Islam di Malaysia, malah menyalahkan tindakan Dato' Dr Hassan dan JAIS.  PAS kelihatan begitu berhemah dan toleran terhadap gereja berbanding sesama Islam. KL, 6 Ogos 11: Semua rumah ibadat tidak boleh diceroboh dan sebarang bentuk pencabulan tidak dibenarkan melainkan dengan “kuasa dan hak.” Kata Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz menegaskan

Lebih selesa bercakap dari sudut ajaran Islam, Nik Abduh berkata setiap rumah ibadat perlu sentiasa dijaga dan dihormati. Bagaimanapun tegas beliau sekiranya ada bukti mengaitkan dalam usaha untuk memurtadkan orang Islam tindakan boleh dilakukan tapi mengikut peruntukan undang-undang yang ditetapkan.

“Dari sudut Islam semua rumah ibadat termasuk gereja tidak boleh ada apa-apa pencabulan kecuali dengan kuasa dan hak yang dibenarkan selain mempunyai bukti yang kukuh, baru ia (serbuan) boleh dilakukan.

“Kita tidak boleh membunuh kecuali dengan hak, kita tidak boleh mencuri kecuali dengan hak, sama seperti rumah ibadat... rumah ibadat ini perlu dijaga, kalau nak buat serbuan perlu ada bukti yang kukuh,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Nik Abdul berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang menyerbu satu majlis makan malam muhibah di Gereja Methodist Damansara Utama dekat Petaling Jaya, Rabu lalu.

Pada kejadian malam Rabu itu, kira-kira 30 anggota polis dan pihak berkuasa Jais memasuki premis Gereja Methodist Damansara Utama tanpa waran kira-kira 10 malam. Majlis itu dihadiri antara 100 hingga 120 orang dari pelbagai kaum. Bagaimanapun tindakan Jais itu mendapat kritikan banyak pihak.

Exco Kerajaan Negeri Selangor Datuk Dr Hasan Ali mempertahankan atas alasan ada bukti pihak terbabit mahu memurtadkan umat Islam. Ditanya bahawa Jais mempunyai kuasa untuk melakukan serbuan itu, Nik Abduh bagaimanapun berkata, “ia undang-undang sudah lama, sepatutnya kita perlu mengambil pendekatan selesaikan secara berdialog.”

“Semua pihak berkuasa perlu mengikut undang-undang yang ada termasuk Jais, ia hanya undang-undang tapi dalam isu yang membabitkan agama ini lebih baik selesaikan konflik ini dengan cara perbincangan.

“Dengan cara pertemuan dan perbincangan ia boleh diselesaikan,” katanya sambil menambah, mahu menunggu hasil laporan Jais sebelum mengeluarkan sebarang komen lain.

Beliau juga menyerahkan kepada PAS Selangor untuk selesaikan perkara itu. Semalam PAS Selangor berkata akan memanggil Hasan berhubung dakwaan ada usaha mahu memurtadkan orang Islam dalam program anjuran Harapan Komuniti itu.

Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim memutuskan untuk menghadap Sultan Selangor bagi mendapatkan nasihat menyelesaikan perkara itu. Beliau berkata langkah itu akan diambil sebaik sahaja menerima laporan Jais, yang turut akan dipersembahkan kepada Sultan Selangor. (IH)


DAP wrote:
Bishop Paul decries vilification of Christians
Terence Netto | Aug 6, 11 7:36pm 
Malaysiakini

Catholic Bishop Dr Paul Tan Chee Ing said today he was not surprised that “hard upon accusations by Jais of Christians proselytising Muslims comes unsubstantiated print media stories seemingly validating those claims.”

“Need we be surprised?” asked the head of the Catholic Church in the Melaka-Johor diocese, who is concurrently president of the Catholic Bishops Conference of Malaysia.

“It’s depressing – this continuing trial of Malaysian Christians by innuendo and insinuation,” sighed the Jesuit-trained prelate in comments to Malaysiakini on the stories in today’s editions of the Berita Harian and Harian Metro that quote a couple of Muslims claiming that they have been targeted by Christian groups as potential converts.

“I’m not surprised the stories in those papers do not have anything more than hearsay to back them,” said the bishop.

“Those papers are owned by the powers-that-be who only recently elected to establish diplomatic ties with the Vatican.

“I don’t know whether to laugh out in scorn or cry out in pain at their duplicity and the naivety of those who help them think that publicly expressed good intentions are a sufficient proof of sincerity.”

Use the power of your vote

The prelate advised Christians to press for proof by Jais (Selangor Islamic Affairs Department) that Christians are targeting Muslims for conversion, and that if such proof is not proffered soon, to act on what that implied at the next general election.

“Only through the ballot box can we bring this continuing vilification of Christians in Malaysians to a shuddering halt.

“Christians should press for proof and, if and when, it is unavailable, express clearly their disgust at the next general election,” said Bishop Paul Tan.

“The days of Christians in Malaysia being supine objects of the machinations of duplicitous politicians are over,” he thundered
. - Webside Lim Kit Siang


Kenyataan Dato' Dr Hassan Ali:
KENYATAAN AKHBAR DATO’ DR HASAN BIN MOHAMED ALI EXCO HAL EHWAL ISLAM, ADAT-ADAT MELAYU, INFRASTRUKTUR DAN KEMUDAHAN AWAM
Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan sepasukan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membuat pemeriksaan ke atas sebuah gereja di Damansara Utama berdasarkan hasil maklumat yang diterima. Maklumat tersebut menyatakan terdapatnya kehadiran orang Islam di dalam majlis berbuka puasa yang diadakan di gereja tersebut.

Anggota Penguatkuasaan JAIS bersama anggota polis telah menjalankan pemeriksaan di premis terbabit walaupun dihalang oleh pihak penganjur. Penganjur utama yang dipercayai beragama Islam telah berunding selama hampir 1 jam bersama ketua operasi agar pemeriksaan ke atas tempat dan individu tidak dilakukan sehingga majlis tersebut selesai.

Di dalam majlis tersebut juga, kelihatan seseorang sedang mengadakan pengucapan awam, di mana ucapannya ada diselitkan dengan perkataan Quran dan ‘pray’.

Setelah majlis hampir tamat, pasukan penguatkuasa dan anggota polis telah membuat pemeriksaan meskipun terdapat cubaan menghalang pemeriksaan dan melupuskan bahan bukti.

Pegawai penguatkuasa JAIS dan polis mendapati ada percubaan dikalangan peserta untuk melarikan diri melalui pintu belakang premis tetapi berjaya dihalang oleh penguatkuasa JAIS.

Terdapat seramai 12 orang yang beragama Islam telah menghadiri majlis tersebut. Tiada serbuan dan tiada tangkapan dibuat. Sebaliknya pemeriksaan dilakukan hanya selepas rundingan dengan pihak penganjur diadakan. Mereka telah diarah untuk menghadirkan diri di Bahagian Penguatkuasaan JAIS untuk siasatan lanjut.


Berpandukan kepada siasatan awal mereka yang terlibat boleh didakwa dibawah Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995. Selain daripada itu terdapat bukti-bukti kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap penganut agama Islam.

Siasatan lanjut bagi kedua-dua kesalahan ini akan diteruskan.

PEJABAT EXCO HAL EHWAL ISLAM, ADAT-ADAT MELAYU, INFRASTRUKTUR DAN KEMUDAHAN AWAM, TINGKAT 2, BANGUNAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH
Posted by Uwais Qarny

komen balas seorang penyokong tegar:
Tidak dinafikan golongan kafir sememangnya tidak menyenangi Islam, malah 'jengkal ke jengkal, hasta ke hasta, hatta ke lubang biawak kita akan ikut' disebabkan kelalaian pihak pemerintah yang engkar pada perintah-perintah dan hukum-hukum Islam.

Namun perlu juga kita berwaspada kebarangkalian pihak tertentu yang tidak senang dengan perkembangan kekukuhan hubungan antara parti-parti yang dianggap ekstrime di dalam Pakatan Rakyat, membuat isu bertujuan memecah-belahkan Pakatan Rakyat.

Di telinga bukan Islam, musuh Pakatan Rakyat yang amat munafik akan menghembus kata-kata bahawa PAS berkasar dengan agama Kristian. 
Di telinga orang Melayu, musuh Pakatan Rakyat yang sememangnya munafik besar kini akan menghembus kata-kata bahawa PAS terlalu berlembut dengan penganut Kristian yang cuba memurtadkan orang Islam, malah DAP akan dikatakan dalang pemurtadan - PAS kuda tunggangan DAP. 
Jadi berhati-hatilah. Pelik, jika Himpunan Bersih 2.0, polis boleh berkasar dengan peserta, kenapa di dalam kes ini polis tiba-tiba ikut prosedur? Sejak bila polis ikut prosedur?
Pelarian dari ISU berat ini oleh seorang bloger: Kemana arah Dr MAZA hendak bawa? Relakah Dr MAZA mengiakan "kemurtadan" ini? Semakin mengelirukan pandangan Ulama Minda Tajdid ini.
Saya belum ingin mengulas tentang ‘serangan’ atau serbuan JAIS ke atas sebuah gereja di Petaling Jaya seperti yang disiarkan oleh berita beberapa hari ini di sudut tindakan ‘serangan’ itu. Cumanya, seperti mana yang kita ketahui bahawa tiada manusia yang bertamadun yang boleh menerima tindakan provokasi yang boleh mencetuskan permusuhan antara penganut agama tanpa alasan yang sah. Saya ingin menyentuh tentang orang-orang Islam yang hadir ke majlis tersebut yang dikatakan oleh pihak media hadir mereka terpengaruh dengan agama Kristian disebabkan sikap baik penganut agama berkenaan membantu mereka. Difahamkan bahawa orang-orang Islam yang hadir, terutama ibu-ibu tunggal terdiri dari kalangan mereka yang amat daif dan miskin. Mereka telah berulang kali memohon bantuan dari masyarakat Islam, tetapi gagal. Apabila ada pihak yang sudi menghulurkan bantuan dengan mudah, maka mereka rasa ‘jatuh hati’ dan‘terhutang budi’. Di sini beberapa persoalan patut ditimbulkan;
Kes Gereja: Bahagian Agama JPM Baca Ini? kenyatan Dr MAZA ‘SERANGAN JAIS’ KE ATAS GEREJA: TANYA DIRI KITA DULU!
Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin
(sertai facebook DrMAZA.com dan twitter realDrMAZA)

AMPANG 7 Ogos 11: myMetro melaporkan.. “Saya tiada pilihan melainkan menerima bantuan makanan dan wang daripada pihak gereja,” kata seorang wanita mahu dikenali sebagai Nur, 40, yang mendakwa sering mendapat cemuhan segelintir pihak kerana mendapat bantuan daripada gereja untuk menyara kehidupannya sekeluarga.

Menurut ibu kepada empat cahaya mata itu, dia kini tidak dapat bekerja kerana menghidap pelbagai penyakit, terutama asma, kencing manis, darah tinggi dan buasir.

“Saya sedar tidak sepatutnya menerima bantuan daripada gereja, namun saya terdesak kerana memikirkan hidup anak yang mahu bersekolah dan makan. Oleh itu, saya terpaksa mengambil bantuan itu,” katanya ketika ditemui di rumah di Ampangan, di sini, semalam.

Nur yang pernah bekerja sebagai pembantu akaun mendakwa, dia terpaksa berhenti kerana masalah penyakit itu dan pernah beberapa kali pergi ke jabatan berkaitan, namun dicemuh umpama peminta sedekah.

“Saya sedih kerana pihak berkenaan yang sepatutnya membantu enggan melayan saya, sebaliknya saya ditolak ke sana sini hanya kerana bantuan berjumlah RM70.

“Yang membuatkan saya sedih adalah ketika mengenangkan nasib anak yang kadangkala tidak makan, malah yuran tuisyen dan sekolah mereka juga sudah lama tertunggak,” katanya yang reda dengan keadaan itu.

Menceritakan bagaimana dia berjumpa seorang pendakwah gereja, Nur mendakwa, dia disapa oleh wanita berkenaan April tahun lalu ketika dia kesedihan kerana permohonan untuk mendapatkan bantuan tidak berjaya.

“Dia (pendakwah gereja) kemudian menyarankan saya mendapatkan bantuan gereja milik mereka iaitu barang makanan berserta wang tunai.

“Saya tiada pilihan, malah hampir setahun saya menerima bantuan itu. Pihak gereja yang lebih inisiatif untuk tampil membantu nasib wanita seperti saya,” katanya.

Dakwanya, setiap bulan pihak gereja membawa keperluan harian ke rumahnya, malah selalu menghubunginya untuk bertanyakan jika mempunyai masalah lain.

“Saya dan anak turut ditawarkan untuk tinggal di asrama mereka, malah mereka berjanji untuk membantu menyelesaikan yuran tuisyen dan sekolah anak.

“Namun, sampai bila saya dan anak harus mengharapkan bantuan pihak gereja, sedangkan saya beragama Islam,” katanya.

Menurutnya, dia berharap ada sinar di penghujung hidupnya dan anaknya untuk mendapatkan bantuan daripada pihak tertentu.

“Jika mampu bekerja, saya akan cuba menyara hidup ini, namun Allah masih sayangkan kami apabila saya diuji dengan pelbagai ujian hidup,” katanya. kenyataan penuh sila baca sini.

Komen Weblog Ibnu Hasyim: Inilah kelalaian BN dalam menangani masalah Islam di negara ini. Yang diamanahkan menjadi pagar makan padi. Bahagian agama tidak menjalankan hukum agama yang diamanahkan. Teluskan wang pemberian zakat di kalangan rakyat. Berapa untuk orang miskin, fakir..?

Komen terhadap kenyataan di atas:

komen 1
Ramai yang masih mengharapkan perjuangan PAS seperti dahulu, perjuangan yang jelas untuk diperjuangkan...tetapi kini dasar perjuangan PAS telah tersasar jauh....!Berdirilah PAS dengan bermaruah tanpa PKR dan DAP yang anti-Islam terutamanya, janganlah diperbodohkan oleh mereka...! 
kembalilah pada perjuangan asal semoga kita rakyat Malaysia dapat keberkatan daripada perjuangan PAS. 
Jika UMNO itu jahil mentadbir negara maka sekarang inilah waktunya PAS membuktikan ianya lebih baik dari UMNO...bukannya sekadar ceramah dan tazkirah semata-mata. 
Cuba lihat PAS di Selangor , PPinang dan Kedah adakah dihormati!!!
Kembalilah kepada perjuangan asal....sebuah Negara Islam yang berdaulat bukannya negara kebajikan seperti yang dikehendaki oleh DAP dan sekutunya!
komen 2 
Tegakkan islam sebenar, jangan jadi hipokrit dengan melaungkan islam tetapi hati dan tindakan bertentangan dengan islam.... jangan lacurkan agama kerana sedikit kuasa dan jangan terpedaya dengan musuh islam yang pandai menangguk di air keruh... apa pun liwat tetap dilaknat tuhan walau apa hujah pelaku dan penyokongnya

Tulisan yang lebih bertanggung jawab sebagai Muslim
Kontroversi gereja: PAS berdepan ujian terbaharu


PAS berdepan ujian terbaharu berhubung isu hubungan antara agama melibatkan Kristian ekoran kontroversi tercetus selepas siasatan Jabatan Agama Islam Selangor, Jais ke atas sebuah gereja Metodis di Damansara, Selangor minggu lalu.

Di peringkat dalaman, PAS Selangor menyaksikan pertembungan antara bekas pesuruhjaya, Datuk Dr Hasan Ali dengan timbalan pesuruhjaya yang dilantik semula selepas muktamar, Khalid Abdul Samad.

Di peringkat nasional, PAS berdepan kempen negatif terbaharu pesaing politiknya, terutama Umno sekiranya parti Islam itu menunjukkan pendirian rasmi yang boleh dilihat sebagai apologetik atau tunduk kepada tuntutan politik pilihan raya.

PAS telahpun berada dalam kedudukan defensif ekoran laporan-laporan media propembangkang yang memberi tafsiran sangat negatif terhadap tindakan ke atas majlis di gereja itu, perkembangan yang sangat menguji pragmatisme parti berasas agama itu.

PAS sejak selepas Pilihan Raya Umum ke-12 dikritik Umno sebagai tunduk kepada kepentingan politik pilihan raya untuk memenangi undi bukan Melayu dan kepada PKR dan DAP, dua lagi parti anggota Pakatan Rakyat.

Isu berkaitan Kristian semakin menjadi perhatian dalam politik negara kebelakangan ini, dan menjadi satu isu kritikal dalam pilihan raya Sarawak bulan April lalu.

Selain isu melibatkan Kristian, PAS juga dikritik secara berterusan oleh Umno berhubung isu penjualan arak, pusat hiburan, rumah urut dan pelbagai aktiviti maksiat di negeri-negeri ditadbir parti PR.

Terbaharu, PAS didakwa Umno sebagai tunduk kepada tekanan DAP di Kedah, berhubung sekatan operasi pusat hiburan pada bulan Ramadan.

Umno - yang menguasai kerajaan pusat tanpa sokongan kuat komponen bukan Melayu - walau bagaimanapun tidak memperlihatkan sikap yang jelas dalam isu-isu tersebut.

Parti utama gabungan Barisan Nasional itu turut bersikap pragmatik dengan pemimpin-pemimpin tertinggi mengelak daripada menyatakan pendirian jelas dalam isu terbabit.

Malah, Perdana Menteri Datuk Seri mohd Najib Abdul Razak mengadakan lawatan bertemu pemimpin agama Katolik dunia tidak lama dulu, sebagai satu usaha menarik sokongan Kristian dan minoriti agama menjelang pilihan raya umum.

Umno memperolehi peluang lebih luas untuk mengkritik PAS dalam isu berhubung kedudukan Islam selepas pilihan raya pada Mac 2008 apabila PAS dilihat sebagai berkompromi dalam hal-hal melibatkan hubungan antara agama dan kedudukan agama Islam.

Isu-isu melibatkan Kristian, seperti lawatan wakil rakyat PAS ke gereja, penggunaan kalimah Allah oleh Katolik dan pelbagai isu lain membuka peluang kepada Umno untuk meningkatkan kempen negatif terhadap PAS.

PAS memberi persetujuan bersyarat terhadap penggunaan kalimah Allah oleh Kristian, pendirian yang dilihat sebagai berkompromi oleh sesetengah pihak, termasuk pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan Muslim dan sekumpulan ilmuan agama Islam berpengaruh.

Kontroversi terbaharu melibatkan Jais, yang didakwa melibatkan usaha memurtadkan orang Muslim menjadi bahan terbaharu untuk Umno menyerang PAS dan menjejaskan kredibiliti parti itu yang bersaing dengan Umno untuk undi Melayu-Muslim.

PAS juga dilihat berdepan cabaran untuk mengekalkan imej lebih liberal atau "progresif" dalam menangani pelbagai isu sensitif, terutama ketika kepimpinan tertinggi parti dikuasai golongan yang dinilai sebagai progresif selepas pemilihan muktamar lalu.

Perkembangan melibatkan kontroversi gereja di Selangor itu menjadi cabaran terbaharu terhadap PAS menjelang pilihan raya umum akan datang. Cabaran ini, yang menyentuh politik dalaman dan nasional PAS, menambahkan lagi isu kritikal yang akan perlu ditangani dalam Pilihan Raya Umum ke-13. - sumber

Ulasan serang pembaca:
Hari ini adalah detik penentuan.. adakah Datuk Dr Hasan Ali Exco Selangor dari PAS akan tunduk kepada desakan pemerintah berhubung isu periksa gereja untuk bendung kes murtad ataupun meletak jawatan Exco Selangor dan PAS sebagaimana tindakan bekas Mufti Selangor Dato' Ishak Baharom yang meletak jawatan Mufti semasa era Dato' Seri Abu Hassan Omar dari UMNO berhubung isu 3 orang gadis melayu menyertai pertandingan ratu cantik pada 13 Jun 1997. Disepanjang zaman akan ada seorang pejuang yang mempertahankan kesucian agama Islam.

Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995.

Seksyen itu memperuntukan mereka yang menghina Islam atau menyebabkan agama itu dipandang hina; mempersendakan, mengajuk-ajuk atau mencemuh amalan atau upacara yang berhubungan dengan agama Islam adalah melakukan suatu kesalahan.


Mereka yang disabitkan kesalahan itu boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

Semua 12 mereka telah diarah untuk menghadirkan diri di bahagian penguakuasaan Jais untuk siasatan lanjut.

Sebelum ini, paderi kanan gereja itu, Daniel Ho dalam satu kenyataan akhbar berkata majlis makan malam yang diadakan dalam semangat 1Malaysia oleh Harapan Komuniti, sebuah NGO malam semalam bertujuan menawarkan bantuan kepada golongan yang tidak bernasib baik dan memerlukan.

Menurutnya, majlis itu juga bagi meraikan usaha NGO berkenaan yang terdiri daripada pelbagai bangsa dalam beberapa projek komuniti, termasuk kerja-kerja amal dengan wanita dan kanak-kanak, mangsa HIV/AIDS dan penyakit lain.


Bukti serbuan JAIS berasas

Beberapa individu beragama Islam yang menyertai aktiviti keagamaan di sebuah gereja di Seksyen 13, Petaling Jaya, ketika pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) membuat pemeriksaan malam kelmarin, hanya sebahagian kecil yang berjaya dikesan, manakala sebahagian besar golongan itu dipercayai menyertainya secara sembunyi atau ‘bawah tanah’.Kebanyakan mereka terdiri daripada kaum Melayu dan golongan mualaf yang menyertai kumpulan berkenaan disebabkan kesempitan wang untuk menyara diri dan keluarga serta gagal mendapat bantuan daripada pihak berwajib.

Mereka menyertai kegiatan keagamaan berkenaan secara senyap-senyap di premis persendirian termasuk rumah kedai dan dewan komuniti, bukan saja di Lembah Klang, malah pergerakan ‘bawah tanah’ ini sudah berkembang di seluruh negara termasuk di Kelantan dan Terengganu.


Ia didedahkan sendiri seorang wanita Melayu yang mengikuti kumpulan itu sejak lebih setahun lalu, selepas dibelenggu masalah kewangan sehingga tidak mampu membiayai keperluan seharian.

Katanya, pendakwah kumpulan berkenaan membantu mereka dengan memberi seberapa banyak wang diperlukan dan selepas itu, mereka memujuk individu yang sudah diberi bantuan menyertai program keagamaan mereka.


Nampaknya Dr. Hasan Ali berseorangan dalam menangani isu ini. Atas ketegasan mempertahankan tindakan JAIS, beliau kini diasak kiri dan kanan oleh para penentang beliau baik dari dalam mahupun juga dari luar parti PAS! MB Khalid mahukan JAIS menyiapkan lapuran tentang serbuan tersebut dan akan membawa perkara ini untuk pengetahuan Sultan Selangor manakala PAS Selangor melalui Khalid Samad sendiri menuntut penjelasan dari Dr. Hasan Ali.

Demi memartabatkan Islam dinegara ini, tindakan tegas JAIS haruslah dipuji. Samada JAIS berada di bawah kerajaan BN atau kerajaan PR, yang pentingnya mereka menguatkuasakan undang-undang Islam. Pegawai-pegawai JAIS ini menjalankan tugas mereka kerana Allah swt dan ketegasan Dr.Hasan Ali mempertahankan tindakan mereka atas prinsip berani kerana benar. Wallahuallam.
Suara Politik Taminsari


Kemelut ini bakal membuahkan sesuatu yang cukup melemaskan setiap warga. Kita nantikan perkembangan selanjutnya.


Serbu Gereja: Siasat 12 Islam Hadir - JAIS


Serbu Gereja: JAIS Pertahan Tindakan, Siasatan 12 Individu Islam Diteruskan

PETALING JAYA: Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mempertahankan tindakannya melakukan serbuan pada majlis makan malam Gereja Methodist Damansara Utama Rabu lalu. Pengarah JAIS, Marzuki Hussin berkata, pihaknya akan mengeluarkan laporan penuh mengenai serbuan tersebut selepas siasatan terhadap 12 orang Islam yang menghadiri majlis berkenaan selesai.

"Kita akan sediakan laporan nanti selepas siasatan selesai. Siasatan terhadap 12 orang berkenaan akan diteruskan," katanya ketika dihubungi mStar Online di sini, Jumaat.

Selain itu Marzuki berharap isu serbuan berkenaan tidak dipolemikkan kerana ia dibuat demi menjaga kepentingan umat Islam.

"Kita harap perkara ini tidak dikontroversikan, tiada sebarang tangkapan sebaliknya hanya pemeriksaan," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai gesaan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim agar JAIS mengemukakan laporan penuh kepada kerajaan negeri berhubung serbuan pihak berkuasa agama itu.

Abdul Khalid yang melahirkan kekesalannya berhubung insiden itu menyatakan kerajaan negeri memandang serius mengenai perkara itu dan mengulangi pendirian bahawa kerajaan negeri sentiasa terbuka kepada perbincangan dan dialog mengenai keharmonian dan toleransi di kalangan rakyat pelbagai agama selain menghargai usaha meningkatkan kefahaman di antara satu sama lain.

Rabu lalu, penguat kuasa JAIS menyerbu Gereja Methodist Damansara Utama selepas mendapat maklumat bahawa terdapat orang Islam turut menghadiri majlis di gereja berkenaan. Ketika serbuan dilakukan kira-kira jam 9 malam, kelihatan seseorang sedang berucap diselitkan perkataan al-Quran dan terdapat bukti kegiatan cubaan memurtadkan umat Islam.

Berpandukan kepada siasatan awal mereka yang terbabit boleh didakwa mengikut Seksyen 10 Enakmen Jenayah Syariah 1995. (Sumber mStar)


Kelangsungan krisis PAS Selangor 


"Menyertai program anjuran bukan Islam, tidak semestinya ia usaha untuk memurtadkan kita..Hadir dalam program itu tidak boleh jadikan kesimpulan untuk murtadkan" kata Khalid Samad
Tindakan Hassan Ali mempertahankan tindakan JAIS itu dijadikan alasan untuk mengheret beliau ke hadapan Jawatankuasa Perhubungan PAS Negeri Selangor. Khalid Samad, yang dibuang oleh Hassan Ali dalam kepimpinan PAS Selangor yang lepas telah mengambil peluang ini mempersoalkan tindakan Hassan Ali, dan menuntut beliau memberikan penjelasan.

Begitulah nasib Hassan Ali kini, tokoh yang dikompang keliling kampung merata negeri semasa menyertai PAS pada tahun 1998. Diwaktu PAS sudah ketandusan pemimpin, diwaktu PAS dahagakan suntikan para profesional, kemasukan Hassan Ali kedalam PAS pada tahun 1998 bagaikan orang mengantuk disorong bantal" oleh PAS. Hassan Ali, yang terkenal dengan peranan moderator Forum Perdana Ehwal Islam siaran RTM 1 dijulang sebagai hero oleh kaum PAS. Hari ini Hassan Ali ...

Hassan Ali dan JAIS berkemungkinan akan disuruh meminta maaf kepada pihak Methodist Church dan kaum kristian. Itulah yang terjadi semasa isu rampasan arak dahulu pun. Hassan Ali kena berma'af-ma'afan, sehingga jatuh maruah beliau sebagai pejuang Islam. Dan pihak MBSA, bukan sahaja disuruh meminta ma'af, malah dipaksa menyerahkan balik arak-arak yang dirampas kepada tokey-tokey arak. Begitulah murahnya harga Islam sekarang. - ZULNORDIN

(Gereja dan Kompleks Kristian Calvary setinggi 6 tingkat yang
 sedang dalam pembinaan dikatakan yang terbesar di Asia
)


"pilu" melihat nama Allah di gereja

???

14 comments:

 1. Skrg Rakyat akhir zaman jadi Org Kafir telah mengetahui tuhan yg sebenar adalah ALLAH, walau bagaimanpun membezakannya org islam dgn org kafir cuma dari rukun iman & rukun Islam shj.

  ReplyDelete
 2. Munkey NEED BannanaAugust 8, 2011 at 9:11 AM

  WAHABIIS! rule PAS!
  PAS is the great MOTHERFUCKKER!
  YEAHHHH....

  ReplyDelete
 3. URUMQI 7 Ogos - Bulan Ramadan kali ini tidak bermakna bagi masyarakat Islam Uighur di Urumqi, Xinjiang, barat laut China selepas kerajaan mengharamkan mereka menunaikan ibadah puasa, bersolat tarawih atau menjalankan sebarang aktiviti keagamaan.
  Penganut Islam di Xinjiang dilarang daripada menunaikan ibadah tersebut selepas kerajaan memaksa mereka menandatangani satu 'dokumen' yang melarang mereka daripada berbuat demikian.
  Larangan terbaru itu menekankan lagi layanan buruk kerajaan China terhadap penduduk minoriti Uighur yang sering berdepan tindakan keras pihak berkuasa sebelum ini dan dinafikan hak mereka.
  Jurucakap Kongres Sedunia Uighur yang beribu pejabat di Munich, Dilxat Raxit berkata, syarikat-syarikat swasta di sini turut menyediakan makanan tengah hari buat pekerja beragama Islam dan mereka boleh kehilangan kerja atau bonus tahunan sekiranya enggan makan.
  "Tokoh agama juga boleh kehilangan lesen menyampaikan ceramah sekiranya mereka mengadakan aktiviti keagamaan atau menyeru penganut Islam berhimpun bagi menjalankan kegiatan agama," katanya kepada agensi penerbitan dalam talian, Eurasia Review.

  Macamana gayanya bila cina perintah Malaysia? DAP macam serasi jer dengan perjuangan komunis. Nasib ler ,,, ingat nak sokong PAS untuk negara Islam, leh leh DAP yang memerintah... apa la nasib anak cucu gue..

  ReplyDelete
 4. gereja rasa megah dan berani kerana PAS ada di pihak mereka. PKR memang jelas menyokong gerakan pemurtadan ini, lihat contoh Lina Joy. Mereka tak takut lagi kerana UMNO juga tersesak tak berani buka mulut. Siapa salah?

  ReplyDelete
 5. Pernah baca bible gideonAugust 9, 2011 at 5:52 PM

  Keinginan perempuan kristian nak memerintah M'sia....na'uzubillah.

  Aku berlindung padamu ya Allah dari tipu daya orang2 yang sesat lagi menyesatkan ini.

  ReplyDelete
 6. Kepada pakar2 agama didalam PAS,teliti ni...


  “Hold high the Red Flag of Martyrs and carry out revolution to the end, to die for the people is as heavy as the mountain of Tai”

  Parti DAP ‘Peristiwa berdarah 1969′- rujukan Arkib Negara.


  TERIMA KASIH,sekiranya anda menggunakan OTAK yang dikurniakan tuhan.

  *hidup biar menggunakan akal,hati dan rasa.....

  ReplyDelete
 7. PAS hendak memartabatkan ISLAM secara politik demokrasi???...
  sanggup pula menjilat bontot DAP...
  meremehkan isu MURTAD segala yang sudah bermaharajalela...
  dan...

  "ISLAM tidak akan bangkit dengan cara kaedah demokrasi(yahudi),tetapi ISLAM akan kembali tertegak dengan kaedah dan caranya sendiri..."

  ReplyDelete
 8. Salam Ramadhan kpd semua..
  Seharusnya kita semua bertenang dan menunggu laporan dan mengambil kira penjelasan dari kedua-dua pihak krn ianya boleh mengganggu siasatan pihak Jais keatas insiden ini..
  Sememangnya kita merasakan bahawa semua pihak bertanggung jawab utk memelihara dan mempertahankan kesucian agama Islam yg kita anuti dari diganggu gugat dan dipermainkan oleh pihak2 yg berkepentingan utk merosakkan keberadaan Islam di negara yg kita cintai ini..
  Namun sy menyeru kpd saudara2 semua agar dpt bersabar dan tidak mengambil tindakan atau menghukum terlebih dahulu sebelum kita mendapat gambaran sebenar dan mutakhir..
  Islam menitik beratkan keadilan dan Haq kpd keadilan ialah dgn menyerahkan perkara ini kpd pihak2 yg berperanan utk melaksanakan penyiasatan supaya isu ini ketemu jalan penyelesaiannya..
  Benar Insiden ini akan menimbulkan suasana tidak senang dan kita tidak mahu keadaan spt ini berlarutan dan ia akan menimbulkan polemik agama yg berpanjangan jika ianya tidak dibendung..
  Melihat isu ini,sy berpendapat bahawa kita perlu menyelidiki dgn tepat akan duduk perkara ini apakah ianya satu keadaan dimana kita mendapat petunjuk sebenar krn dlm susasana politik yg tidak menentu ini,apa sahaja sentimen boleh dimainkan dan yg paling ampuh sekali adalah sentimen agama..
  Oleh krn ianya bersangkut paut dgn agama,maka dari itu kita harus lbh berhati-hati dan tidak terlalu awal utk mendahului penyiasatan pihak Jais yakni pihak yg diamanahkan utk menjaga Hal ehwal agama Islam di negeri Selangor..
  Berilah ruang secukupnya kpd Pihak Jais utk melaksanakan tanggungjawab mereka dan kita disini haruslah menunggu sehingga siasatan Pihak Jais ini selesai dan dikemukakan hasil siasatan ini kpd Umum kelak..
  Semoga saudara2ku semua dapat bersabar dan yakin bahawa isu ini dpt diselesaikan dgn tidak mendatangkan kerugian kpd kita umat Islam umumnya..
  Perbanyakkanlah amalan dibulan Ramadhan yg mulia ini dan rebutlah peluang yg Allah berikan ini kpd kita dgn menambah pahala kita dlm Buku catatan Amal masing2..
  Elakkanlah pahala yg bakal Allah beri ini dari tertahan apabila kita menanggalakn prinsip2 Islam yg Rasulullah s.a.w ajarkan..
  Bertindaklah bila kita yakin sudah akan kebenarannya dan berdiamlah dahulu jika kita belum tahu kebenaran yg sebenarnya krn kita bukan Hakim utk menjatuhkan hukuman sebelum bicara..
  Bersabarlah semua dan doakanlah agar Allah s.w.t menetapkan pegangan Akidah kita dan saudara2 seagama kita wlw apa ujian yg menimpa..
  Wallahualam..

  ReplyDelete
 9. Nak harapkan PAS,bagai tak kesampaian..
  Nak harapkan UMNO..lagi ke parit!
  Ape cerita kisah BANGSAku seterusnya..

  apakah bagai buih dilautan?...atau...????

  ReplyDelete
 10. Salam,

  Fitnah terbaru yang sama2 kita samada muslim mahupun nonmuslim, terpaksa alami jika tidak dibendung. Nilai duit diturunkan dan harga barang dinaikkan. Bersatu!!!
  http://anony328am.blogspot.com/2011/08/bersama-halangi-fitnah-riba-yahudi.html
  http://www.youtube.com/user/kawasaki9722#p/u/13/_PFkwslteWk

  Anony 3.28am

  ReplyDelete
 11. Adakah pertubuhan Islam dewasa ini telah dipengaruhi WAHABISS? Sejauh mana mereka berjaya menguasai pertubuhan Islam termasuk parti politik tersohor PAS?

  ReplyDelete
 12. isu ni sama sekali tk ade kena mengena dgn PAS.knplah org skrg suka menyalahkan PAS sedangkan PAS tk ade kuasa pon.bila masa plk PAS ni perintah Malaysia.so patutnya masalah ni ditanya kpd pemerintah bknnya org yg tk ade kuasa.Lainlah PAS ade kuasa korang sume prg la maki hamun .tk kesah pon.ni marah org yg tk ade ape2.mengenai penguguran ni,ia adalah masalah dlm PAS.tk effect ape pon pd isu murtad.daripada terpekik terlolong Marah org PAS yg tk ade kuasa ni,lebih baik tya org yg dah 50 tahun dah perintah Malaysia tapi isu Murtad tk selesai2.

  ReplyDelete
 13. biasala dalam muktamar, klu berlaku perlantikan baru dan pemecatan ahli..Dlm mana-mana badan pun mcm tu, yg jadi masalah bila benda ni diperbesar-besarkan.
  Dalam UMNO,PKR,DAP,MCA,MIC pun benda mcm ni berlaku tp xdklah sampai kecoh-kecoh mcm ni..
  klu rasa ada parti yg nampak spt hilang perjuangan asal,buatla sesuatu..contoh masuk parti. selalunya parti-parti mcm ni xkn tolak individu berpontensi, berpelajaran dlm sesuatu bidang etc pelajar undang2, doktor,& pndai berkomunikasi, lepas tu ambik peluang tersebut utk menyuarakan pendapat masing-masing..yg penting tuntut sesuatu ilmu yg melayakkan kita bersuara supaya bila kita bercakap sesorang x dk point nk bangkang..

  ReplyDelete
 14. Pas dibantu Yahudi dan Nasrani,Najib pula diam tentang isu APCO Worldwide.Kalau nabi kita masih ada lagi,mesti menangis...

  ReplyDelete

artikel menarik sepanjang masa

Total Pageviews