Sunday, November 29, 2009

MELAYU - JAWI

Siapakah Melayu? Darimanakah asalnya Melayu itu? Ketika ramai pengkaji memperdebatkan kaum-kaum yang hilang seperti The Lost Tribe of Israel, Atlantis, Lemuria, Sodom and Gomorrah malah masih mencari-cari siapakah Gog and Magog, rahsia bangsa misteri ini masih terpelihara di dalam tabut rahsia sejak beribu-ribu tahun. Tiada siapa yang tahu dari mana asalnya bangsa ini. Bagaimana bangsa ini boleh wujud di tanah paling selatan benua Asia, 'di penghujung dunia'. Bangsa yang hilang masih tidur dan ditidurkan. 'Di hujung dunia', setelah penat mengembara, bangsa misteri berehat dan berehat... tidur dengan lenanya... senyap sunyi tanpa siapa mengganggu walaupun Hitler telah pergi ke Tibet menjejak bangsa misteri, tetapi dia juga ketinggalan jejak mereka...dimanakah bangsa misteri ini meneruskan perjalanan mereka?Masih adakah masa lagi untuk menjejaki mereka?

'Dihujung Dunia' bangsa ini masih nyenyak tidur!


Keturah, Ibu Melayu
Dalam Kitab Perjanjian Lama ada dibabadikan perihal Keturah yakni wanita yang dinikahi oleh Ibrahim selepas kematian Sarah. Menerusi perkahwinan tersebut, Keturah melahirkan enam orang putera iaitu Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak dan Shuah.
Menurut riwayat Ibnu Athir dalam kitabnya, Al-Kamil fil Tarikh, umat Nusantara termasuk Melayu bersalasilah secara terus dengan Ibrahim melalui zuriatnya dengan Keturah ini.
Mengikut catatan Ibnu Yusof dalam kitab Permata Yang Hilang (yang saya curi-curi baca sewaktu berusia 12 tahun), ada kemungkinan juga bahawa nama Melayu itu berasal dari perkataan Malai-Ur sempena nama kerajaan Chaldea tempat asal Ibrahim. Ada juga pendapat menyatakan bahawa Melayu berasal dari perkataan Malai dan Yunan.
Orang Melayu dikenali sebagai Orang Malai oleh beberapa bangsa lain tapi orang Arab cenderung memanggil orang Melayu sebagai Bani Jawi. Orang Malai (orang bukit atau gunung) ini mungkin telah mendiami Kemboja sebelum kedatangan Ibrahim ke situ, dan hampir pasti Keturah adalah orang Malai.
Apa maknanya semua ini?
Maksudnya, Melayu, Arab dan Yahudi itu bersaudara – dari asal yang sama.
Tapi... siapakah Keturah??
Menurut satu versi dari sebuah manuskrip kuno, Keturah adalah isteri ketiga Nabi Ibrahim a.s.Setelah kewafatan Sarah, Nabi Ishak a.s. telah merayu Nabi Ibrahim a.s. untuk berkahwin dengan ibu angkat beliau dari kerajaan Champa Kuno (bukan Champa Baru di era Angkor). Akhirnya Nabi Ibrahim a.s. bersetuju dan berkahwin dengan Keturah dan telah dikurniakan ALLAH 6 orang anak. Nama anak-anak Keturah adalah Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak dan Shuah .

Anak-anak mereka inilah menjadi pengasas kepada bangsa Melayu.Melayu diambil dari perkataan 'Mala' (nama bangsa asas Keturah).Lihat, nama ini sama dengan nama yang tertulis dalam manuskrip yang dikaji oleh Ralph Olssen.

Bukan itu sahaja, keturunan Keturah inilah yang ramai tinggal di Tanah Melayu, Sumatera, Jawa, Borneo, Sulawesi dan Mindanao. Kesemua tempat ini merupakan tempat yang mempunyai tulisan purba yang diadaptasi dari tulisan Semitik Purba (termasuk di dalamnya tulisan Aramaik Kuno dan Ibrani). Tulisan Rencong adalah tulisan rasmi Melayu.Jawa dan Bugis juga mempunyai tulisan yang hampir serupa. Agama rasmi Melayu adalah agama Jawi. Agama Jawi adalah agama Nabi Ibrahim a.s.Jawi dikatakan ada perkaitan dengan Levi, iaitu anak kepada Nabi Yaakob a.s .Levi merupakan ketua Ulama dan ketua Rahib bagi agama Nabi Ibrahim a.s. di kalangan Bani Israel.Sejak penggalian di sebuah daerah di Jordan menemukan kota purba yang bernama Jawi/Jawa (Jevi), minat sarjana Barat untuk mengkaji bangsa Mala semakin kuat.
INGAT, YAHUDI/BANI ISRAIL BUKANLAH MELAYU TETAPI KEDUA BANGSA PURBA INI ADA INTERAKSI ANTARABANGSA PADA MASA SILAM.

Keturah bukanlah Melayu. Walaupun beliau melahirkan bangsa Melayu, Keturah adalah daripada bangsa Mala. MELAYU ADALAH BANGSA MALA + (YANG MEMPUNYAI DARAH KETURUNAN NABI IBRAHIM A.S) .Sekiranya kita lihat orang-orang asli seperti Mahmeri dan Jakun, bahasa mereka adalah diambil dari bahasa Mala. Semua bangsa seperti Mahmeri, Jakun, Iban, Kadazan, Melanau, Bajau, dan seumpamanya adalah merupakan bangsa asal Mala.DNA bagi bangsa ini adalah 01m-19a.Ini menerangkan Keturah mungkin berasal dari satu kerajaan purba yang sedia ada di Timur ketika zaman Nabi Ibrahim a.s.(ada versi yang mengaitkan 'Mala' dengan 'Mon' tetapi ini bukan kaum Mon pada hari ini kerana pertama kaum Mon pada hari ini bukanlah Melayu pada ertikata sebenarnya dan yang kedua jika terdapat 'benang-benang merah' sekalipun antara Mon dan Melayu ia adalah proses asimilasi Mala/Melayu yang kompleks dengan etnik-etnik Indochina, perlu diingat Melayu juga boleh kehilangan identiti mereka akibat penjajahan, perang atau pemaksaan budaya seperti yang berlaku pada orang Melayu di Cape Town, Filipina, Thailand dan sebagainya jadi orang Mon pada hari ini bukanlah Melayu pada ertikata sebenarnya kerana akibat percampuran etnik yang kompleks walaupun cendekiawan mereka masih mencari-cari kerajaan purba mereka yang dinamakan 'Suvarnabhumi'-menunjukkan mereka mungkin masih mahu menjejak moyang Mala mereka)

Jika kita lihat DNA Melayu Kedah dan Iban, kedua-dua mereka mempunyai persamaan. Tetapi kenapa Melayu Kedah (mewakili kepada semua Melayu di semenanjung dan Indonesia yang pernah mempunyai peradaban dan kerajaan) lebih bijak dan segak,ini adalah kerana mereka daripada keturunan Nabi Ibrahim a.s. dan Keturah. Begitu juga Melayu Selangor,Perak,Johor dll serta Mahmeri. Kedua-dua puak ini mempunyai DNA yang serupa. Namun Melayu Selangor jauh lebih bijak dan segak daripada Mahmeri. Punca perbezaan adalah daripada genetik Nabi Ibrahim a.s.Jadi jika kita menjejak Melayu dari susur galur Mala Kuno (iaitu jurai Keturah dari kerajaan misteri dari Timur Jauh ini), jejak akan menjadi lebih kompleks,merangkumi persoalan Ophir,Tanah Punt (The Land of Gods-nenek moyang Firaun Purba),kerajaan-kerajaan misteri sezaman atau lebih tua dari era Nabi Ibrahim a.s dan Akkadia-Babylon hinggalah era sebelum Banjir Besar,Lemuria dan Atlantis. INI ADALAH KISAH YANG LAIN.MISTERI YANG LAIN.

Jawab soalan ini.
Bagaimana Ptolemy boleh mengetahui peta lengkap Semenanjung Tanah Melayu pada abad kedua Sebelum Masehi berserta gelaran Golden Chersonese (Semenanjung Emas) padahal mengikut sejarah moden orang-orang Barat hanya sampai di dunia sebelah sini selepas ekspedisi penjelajah Sepanyol dan Portugis seperti Magelland?
Ada misteri di situ.
Sama seperti Piri Reis yang membuat peta paling misteri di dunia berdasarkan manuskrip peta-peta kuno, Ptolemy juga mendapat sumber yang sama,dari manuskrip peta-peta kuno lama sebelum era Yunani.Sebahagiannya dari era Firaun kuno (ingat, perpustakaan Iskandariah yang terkenal,yang menyimpan sejumlah besar manuskrip purba)

Namun Mala bukanlah bangsa asal. Mala mempunyai 'benang-benang merah' dengan bangsa Scythia. Scythia merupakan bangsa asas kepada semua puak Eskimo, asli Yunan, asli Dai, asli Taiwan, hingga ke ke kaum Ainu di Jepun dan suku misteri di pulau-pulau Jepun sebelum kedatangan kaum Yamato (kaum dominan Jepun pada hari ini) Lembah Mekong, Tanah Melayu, Borneo, Sumatera, Jawa, Sulawesi , Filipina, Pasifik , Madagascar dan Amerika Latin.

Scythia merupakan sebuah bangsa nomad berkerajaan yang berasal daripada Asia Tengah (ingat Teori kapak Tua dan bangsa Kambuja?) berhampiran dengan Laut Hitam. Kaitan antara Melayu dengan Scythia telah dirumus oleh seorang arkaelogis Eropah di sekitar tahun 1830an lagi.Maka ada kemungkinan Scythia merupakan bangsa asal daripada Nabi Adam a.s. Ini kerana Nabi Adam a.s. mempunyai 22 pasang anak,atau bermaksud 22 bangsa asas (kemungkinan dari kajian setakat ini).

Kambuja,Aryan,Mala,Manessah,suku Sakya dan Buddha

Di mana mahu kita mulakan?Pintu rahsia semakin banyak.Menunggu untuk dibuka.
Huruf 'Mim'pada selendang wangi si gadis misteri begitu membantu.

Pelbagai artikel menarik berkaitan tajuk ini di:
juga perbincangan dan komen2 berguna.


Bangsa Mala itu memang bukan dari Yahudi.Perlu diingat Yahudi itu dari lelaki bernama Yehudah(Anak Nabi Yaakob a.s yang berkomplot dengan abangnya Shimon(Simeon) untuk membunuh Nabi Yusof a.s).Sedangkan kan hipothesis dari Dr.Ralp Olsen mengatakan Bangsa Mala ini dari Bani Menasseh anak kpd Nabi Yusof a.s ini jelas bila kajian DNA telah dilakukan pada puan 'Bnaei Menasseh' di daerah Assam, Burma telah mengesahkan mereka ada DNA bangsa Israel.Daerah Assam adalah laluan Mala-Deutro@bani Menasseh yang lari dari peperangan Assyrian yang membumihanguskan Kota Nineveh kerajaan Judah.Kajian mengatakan bahasa Melayu juga wujud di daerah Assam.Oleh krn itu,bangsa Mala yg sifatnya tidak menyenangi 'Yahudi' ini memang ada kaitan dengan sirah Nabi Yusof a.s yang dibuang dlam perigi oleha saudaranya Shimon dan Yehudah.

Disini adalah ditegaskan sekiranya bangsa Mala ada bloodline dengan bani Menasseh(Keturunan Nabi Yusof a.s@Joseph) maka layak lah digelar berketurunan Bani Israel bukan Yahudi.Kerana Bani Israel itu bertebaran luas di bumi ini yang mana ianya lahir dari 12 anak keturunan nabi Yaakob a.s,sedangkan Yahudi hanya salah satu suku kaum dalam ras bani Israel.Samalah dlm kes pendita Yahudi kata Nabi Ibrahim a.d itu Yahudi,lalu Allah tegaskan baginda bukan Yahudi mana tidaknya Yahudi hanya salah satu suku kaum dari Bani Israel yang wujud lama selepas Nabi Ibrahim a.s.Seperkara lagi bangsa Israel bertebaran hingga ke bumi Afrika dan puak Lemba Afrika memang ada genetik Israel dari Bani Benjamin@Bunyamin adek kpd Nabi Yusof a.s malahan di Cina pun ada keturunan Isarel yang dah bercampur dgn bangsa Cina iaitu Puak Cina Kaifeng.

Jadi Lost Tribe Israel memang lari ke sebelah Asia melalui 'Laluan Sutera' untuk turun ke Yunnan,Mekong dan Indochina hinnga terserap dlm bangsa Mala(Hari ini pegang syariat Nabi Muhammad yakni Islam).Ada yang terpisah ke China lalu membentuk komuniti Kaifeng.

Jadi bani Israel merangkumi keturunan NabiIbrahim turun kpd Ishak lalu Yaakob dan turun kepada seluruh 12 anak nabi Yaakob a.s., jadi pengkhianatan Yahudi (Perisitwa Samiri dan Sapi) adlah pilihan puak Yahudi itu sendiri tiada kaitan dengan ras Israel lain yang masih memegang syariat mentauhidkan Allah Taala.

Kajian projek genome oleh Rabbai Jacobovici telah dilakukan untuk mengesahkan hipothesis Dr.Ralp Olsen berkenaan Israel DNA variant dalam Bangsa Mala (rujuk website beliau,link:www.mormonslocation.com).Projek genome itu dijangka lengkap dalam masa 5 hingga 10 tahun akan datang khusus utk lost tribe disebelah South East Asia region.

12 comments:

 1. Scythia adalah bangsa Ya'juj wa Ma'juj... maknanya Melayu 2 berasal dr keturunan Yajuj wa Majuj la...

  ReplyDelete
 2. salam ziarah,

  nice blog!
  teruskan perjuangan anda.
  wassalam.

  ReplyDelete
 3. Kepada Anon Dec 14 7:42 PM,

  Saya juga ada membaca buku yakjuj makjuj yang tebal tuh,memang di dalamnya mengatakan Scythia itulah rumpun asal Gog Magog ni, dari susur galur Japeth/Yafits bin Nuh A.S...

  tapi tak bermakna kita ini sebiji dengannya,kerana perkara ini masih dalam tahap KAJIAN...jangan cepat lompat terjun ke dalam Conclusion...

  kisah Banjir besar Nuh A.S itupun masih diperdebatkan,sama ada ia hanya berlaku di Mesopotamia atau global (sebab bukti kedua-dua pendapat ini lebih kurang sama kukuh)...inikan pula Bangsa MISTERI ini...namapun MISTERI...

  anyway,tahniah atas kepekaan anda...

  wassalam

  -timurian-

  ReplyDelete
 4. Saya telah habis membaca di Blog Mistisfiles tentang kisah ini, dan kini temui topik yang sama di sini. Saya ingin mengetahui siapa yg asal pengkaji kisah Asal usul Melayu Jawi ini.

  Saya ingin membenarkannya kerana kisah ini pernah diberitahu oleh guru saya beberapa tahun dahulunya sebelum ujudnya blog2 berkenaan Asal usul Melayu Jawi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Assalamualaikum

   Saya rasa sesetengah ayat Mistisfiles ini diambil daripada blog saya, Kumanddie. Kajian ini saya ambil daripada mulut sesetengah pihak dan kajian peribadi saya.

   Bab Scythia, anda semua jgn cepat melatah. Yg kata mereka bangsa Yakjuj-Makjuj adalah org yahudi sahaja. Di dalam kajian Rusia, kaum Scythia sudah pupus. Ianya hanya suatu lagenda sahaja. Namun pihak Barat, mengandaikan , berdasarkan kpd sejarah purba Rusia, ianya mempunyai 3 sifat utama. Pertama penunggang kuda, kedua pembentuk kerajaan dan ketiga pakar peperangan. Jadi berdasarkan kpd kemiripan sifat ini, maka Barat mengandaikan Melayu sebagai mempunyai DNA Scythia. Namun saya sendiri tidak bersetuju sepenuhnya. Teori saya yang asal ialah Melayu mempunyai 4 fasa. Scythia bercantum dengan Melayu di dalam fasa kedua bangsa Melayu. Namun Melayu fasa kedua yg bercantum dgn Scythia sudah pupus. Dan ALLAH gantikan dgn Melayu fasa ketiga yg mempunyai zuriat Nabi Ibrahim as pula selepas itu.

   Jadi Melayu Jawi yg saya nukilkan di dalam blog lama saya , Kumanddie, ialah Melayu fasa ketiga.

   Saya ada buka blog baru pada 3 bulan lepas. Ianya berkisar tentang asal-usul Melayu dalam 4 fasa kejadian. Dan saya juga cerita serba sedikit tentang Piramid Melayu Purba dan apa teknologi mereka.

   Namun saya sudah padam baru-baru ini. Minta maaf banyak2. Saya takut terhimpun banyak dosa2 menulis.

   Kumanddie

   Delete
 5. Pendapat dari org bukan islam perlukan kajian yg memdalam krn terdapat ramai di antara mereka menyembunyikan malah memutarbelitkan fakta. Bagi saya, apapun susur galur bangsa melayu itu tdk penting lagi krn yg penting ialah apa yg melayu sekarang dah jadi...dan apa yg kaum ini akan jadi...???

  ReplyDelete
 6. (Anonymous said...
  Scythia adalah bangsa Ya'juj wa Ma'juj... maknanya Melayu 2 berasal dr keturunan Yajuj wa Majuj la...)

  betul tu!...

  bukankah Allah menyatakan dalam al-Quran... Israel itu ialah NABI YAAKOB A.S. - Ia memberi erti, org yang dikasihi Tuhan. EL dibelakangnya menisbahkan TUHAN dalam bahasa IBRANI.

  JAWI ialah hasil kacukan NABI IBRAHIM A.S. dgn Qanturah(org TURKI TIMUR-boleh jadi ia sebangsa YAPETH BIN NUH a.s). Org Melayu digelar Bangsa Jawi oleh nenek moyang kita(masih menggunakan istilah ini di PATTANI) Tanah Jawi ialah Tanah Melayu. Melayu diambil dari MALAYA(kata TURKI TIMUR) bererti PENGEMBARA. bermakna Bangsa Jawi ialah bangsa PENGEMBARA.... wallahualam...

  ReplyDelete
 7. fakta yang diputar belit!!!!!!!

  ReplyDelete
 8. fakta diputarbelit banyak yang disembunyikan..

  ReplyDelete
 9. Assalamualaikum,Semua persoalan tuan akan terjawab bila tuan menemuinya,Surah At-Taubah (ayat 127 ayat terakhir Laqod Jaa Akum) Lawatilah laman web Sufimas.blogspot.com.Lawatilah beliau anta tak akan rugi dunia akhirat.Beliaulah jawapannya....Moga Allah menunjukkan jalan yg benar pada kita .Ana dah meziarahi beliau dan duduk bersama beliau untuk mengetahui siapa beliau sebenarnya.Dengan nama Allah yg maha benar ana diberi pentujuk.beliau adalah pewaris nabi yg sebenar2nya.Moga Allah memberi petunjuk pada kita,dihari2 terakhir kita didunia.Akhir zaman banyak fitnah,murshid yg benar ditutup dgn ulama dunia yg dusta berhambakan dunia semata2.Moga Allah merahmati kita wassalam

  ReplyDelete
 10. sedangkan dlm Al Quraan pun kita kena buat kajian dan bukan sekadar baca.. ni pulak artikel, kajian dan hanya pendapat sarjana pemikir.. yg belom ada sesahihan bukti yg kukuh..

  ReplyDelete
 11. Mungkin akan diutuskan seorang rasul dibumi Nusantara?

  ReplyDelete

artikel menarik sepanjang masa

Total Pageviews